Barnmorskebesök och pärlor

Just nu sitter jag framför tvn:n och vilar lite efter en andra frukost och ett besök hos barnmorskan. Det var ett sånt där härligt tidigt besök som man knappt hinner vakna till, men det var värt det ändå.
Jag tycker alltid det är roligt att vara hos barnmorskan :)
Idag var det bara rutinkontroll, så dom kollade järnvärdet, blodtrycket och mätte magen bland annat. Allting såg bra ut! Jag måste fortfarande inte ta järntabletter eftersom järnvärdet ligger okej till, men hon tyckte jag kunde ta ifall jag blev jättetrött eftersom nu är tiden då jag kan vara som tröttast. Så jag tog en tablett när jag kom hem eftersom jag är helt slut iag, förhoppningsvis kan det hjälpa :) 
Vi fick också höra bebisens hjärtljud, och det är fortfarande så mysigt att höra liten därinne. Jag vill göra det varje dag. 
 
 
Som en del vet så gillar jag att pyssla, och igår började jag pärla lite tillsammans med mina syskonbarn som är här på besök. Det blev en rätt söt liten namnskylt som jag tänkte vi kunde ha på dörren in till barnrummet. :)
 

Lugna sommardagar

Just nu är dagarna rätt så lugna här hemma hos oss. Jag har några av mina syskonbarn på besök så dagarna går mest åt till att pärla pärlplattor, se på tv, spela olika spel och ha mysia tjejkvällar. ( Det är 3 tjejer jag har på besök här så det passar ju perfekt! ) Igår skjutsade vi faktiskt ut Erik en stund på kvällen bara för att få lite tid själva och kunna snacka hemligheter i fred :) 
 
Igår var också dagen då jag för första gången lyckades filma liten! Ofta kan vi ju ha sett att liten har rört sig men så fort jag tagit fram mobilen för att filma har det slutat. Men inte igår , jag tror seriöst det var dansparty där inne alltså. 1 minut lång film blev det med rörelse HELA TIDEN. Jag älskar det. Det är nog verkligen en sak jag kommer sakna sen när barnet är fött :) 
 
Nu ska vi snart till stranden och svalka oss lite, det är verkligen välbehövligt i den här värmen. Jag känner hur värmen tar på mig, dels är jag alltid och konstant mycket varmare än alla andra, men jag känner det också i fötterna. Dom bränner och svullnar och det blir inte alltid bättre av att sitta ner heller. Förhoppningsvis kan lite vatten på dom i badet idag göra susen :) 
 
Önskar er alla en bra dag!
kram
Johanna 

Välkommen pussel!

Erik och jag har ju en underbar katt som heter simba, och han fyllde 1 år nu i maj. Vi älskar honom massor, och på grund av det har vi nog skämt bort honom med tid och kärlek. Jag är verkligen för att skämma bort djur och människor med det kärlek, men när man är två vuxna som väntar barn tillsammans är det inte alltid lätt att ha en katt på magen, i knäet eller springandes efter ens ben. Simba är överallt där vi är, och även om jag älskar det, blir det jobbigt när vi får liten
Därför bestämde vi oss för att ta emot ännu en liten katt, en tjej som heter pussel. Hon är syster till simba och vi fick henne eftersom det kom en ny kull hemma hos mina föräldrar. Vi tror att kanske simba och hon kan bli nya kompisar så simba inte konstant är på oss när liten kommer :)

Vi välkomnar henne till vår familj med stor kärlek! 



Vecka 28

Igår gick jag in i vecka 28, och det här står det på http://www.gravid.se/ om det. 
 
"Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut
 
Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ettglukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs. 
 
 
Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds. "ve

varma dagar och loppisar

I skrivande stund sitter jag i soffan och försöker ta igen mig lite med en microvila. Jag skulle säkert behöva gå och lägga mig ett tag, men tillochmed jag (som annars är mästaren på att somna mitt på dagen) förstår att jag bara skulle vakna upp tröttare och förmodligen rätt sur efteråt. 
Jag har någon konstig grej med det där med sömn, jag vill gärna sova ut och sova mycket, men sover jag för mycket (i mitt tycke) blir jag ledsen och känner att jag förlorat en massa viktig tid som jag kunnat göra annat på. Så just nu är det lika bra att låta bli. 
 
Idag är det verkligen hur varmt som helst här i eskilstuna. Det ska tydligen bli ännu varmare imorgon, 32 grader tror jag det stod! Jag älskar sommarens värme så jag kan inte klaga på det.
Jag och Erik har ju lyxen att kunna vara hemma samtidigt nu under sommaren, så vi bestämde oss för att ta en liten cykeltur runt stan och se efter vilka loppisar vi kunde hitta som hade öppet. Ganska många var stängda, men vi gjorde en hel del riktigt bra fynd iallafall. 
Jag kan varmt rekomdera pingstkyrkans secondhand här i eskilstuna, dom har bra priser på det mesta och dom har mycket saker :) Barnkläder är väl det enda jag tycker är lite dyrt där men då har jag ju mina andra smultronställen att gå till.
Det blev mest böcker idag, men vilka böcker sedan! Jag har läääääänge längtat efter boken "ett barn blir till" just på grund av det underbara fotografierna. Vi har inte haft pengar att kanske lägga på det har jag tyckt, men idag hittade jag den för 5 kr. Som en gåva ovanifrån :) 
 
 
Efter den mysiga utflykten följde vi med min bror och badade, och nu ska vi snart iväg och grilla med några vänner. 
Det har verkligen varit en dag av full fart helt enkelt. 
 
Måste dock ge er ett sista råd innan jag avslutar detta långa inlägg. DRICK VATTEN! Jag har druckit alldeles för dåligt, och det märkte jag av imorrse. Orkade knappt äta frukost, orkade verkligen inte upp ur soffan och hade ont  í huvudet. Det är inte trevligt och det är framförallt inte bra för er. Så drick  :)

Bilder från helgen :)

Jag skrev ju i tidigare inlägg att jag hade fått tag i så bra fynd i helgen, så jag tänkte visa lite av det också. 
Jag packade upp allt på bordet imorrse innan jag la in det på rätt plats, och det blev en hel del faktiskt :) 
 
 
Några av favoriterna för Erik vet jag var den supersöta Star Wars bodyn och bodyn som ser ut som stålmannen :)
 
 
För min del så tror jag att jag blev mest nöjd med allt vi fick tag i från polarn och pyret. Jag älskar deras kläder, men förstår att vi inte kommer kunna handla hos dom under ordniarie priser. Så att fynda såhär mycket vettiga kläder av deras märke för under 100 kr tillsammans är bra jobbat :) 
 
Vi var också och hämtade ut vår babybox från kronans apotek, vilket en del av sakerna på bilden är ifrån. Där fick man dels en massa småprover på olika salvor och liknande, men också en helt ny nappflaska från MAM, våtservetter och något som ska lindra när barnet börjar få tänder. Man tackar! 
 

Lite gott och blandat :)

Nu kommer ett inlägg med lite spretig karaktär, men det blir så när man har mycket att berätta, heh :) 
 
För det första tänkte jag ta upp det här med vadkramperna Jag har fått flera bra tips angående hur jag kan lindra kramp i vaderna på nätterna, och det tackar jag verkligen för! Det är skönt att kunna vända sig till andra och få hjälp med saker man själv inte har så bra koll på :) 
Ett av tipsen hade jag aldrig hört förut, och det var att man kunde dricka grape tonic för att lindra kramperna. Det fanns tydligt ett ämne som heter kinin naturligt i det som skulle lindra kramperna. Jag testade faktiskt och tror att det har hjälpt en del. Vaknade visserligen inatt och kände var kramper på gång, men jag hann avstyra dom genom att sträcka upp tårna. Annars brukar jag bara vakna mitt i krampen, så det tackar jag för.
Bra tips till alla er som också har problem med kramper alltså :) 
 
För det andra har jag hittat en bok jag bara måste läsa! Den heter "En mamma blir till" och är skriven av Malin Wollin. Jag hade aldrig hört talas om henne förrän hon gästade nyhetsmorgon för inte så länge sedan. Hon verkade precis vara en sån personlighet som jag gillar när det gäller barnuppfostran, så tror och håller tummarna för att boken verkligen kan vara bra. Tänkte ta mig till biblioteket och låna den imorgon :) 
 
 
För det tredje fick jag chansen att snabbt snabbt idag träffa en gammal kompis som nyss fått barn idag. Vi stötte bara ihop med varandra på stan så hade inte planerat det och hann inte prata så mycet, men det var riktigt härligt! Hon fick barn i tisdags och han var så söt! Man glömmer bort hur små bebisar egentligen är när dom är nyfödda och jag blir alltid lika faschinerad av det. Snacka om att jag själv började längta tills det är dags nu....:)
 
 

En helg i skärgården

Det senaste dagarna har vi spenderat i Öregrunds skärgård tillsammans med min familj.
Det två första nätterna sov vi hos min syster på landet i valö, och nu inatt ska vi sova hemma hos mina föräldrar.
Det har varit underbart och vädret har varit fantastiskt! Visst blir det lite varmare nu än förut, men det är inte så farligt faktiskt. Vi har legat på stranden och myst och badat massor. Det ända problemet är väl att det känns rätt så otympligt att sitta och ligga ner på stranden, men jag försöker lösa det på bästa sätt. Alternativet att sitta inne är ju jätte trist :)
I lördags hjälpte också jag och Erik till att spela på ett bröllop. Erik sjöng och spelade gitarr, och jag spelade Cajon.
Man märker att magen är lite ivägen när man ska böja sig ner och slå på trumman, men än så länge går det :) jag märker dock att jag bara blir större och större, och nu går det inte att dölja alls. :) 


Vi gick också på en stor backluckeloppis och riktigt storhandlade babysaker. Massa kläder, men också leksaker att hänga i barnvagnen och en jättebra lekfilt som man antingen kan hänga upp i sängen eller hänga på väggen. 
Det största fyndet var nog vindskyddsjackan från POP för 20 kr, och alla tröjor och byxor från det märket vi billigt fick tag i. Det är nog vår enda chans att handla sånna kläder :)


Lekfulla mattor

Eftersom det kommit en hel del inlägg om inredning här på bloggen kanske det verkar som att Erik och jag kommer kunna renovera om barnrummet hur vi vill, och så är det ju självklart inte. Vi styrs som alla andra av olika ekonomiska ramar, men vi har verkligen blivit välsigande med mycket saker gratis redan så vi kommer nog kunna köpa in lite nytt iallafall :) 
Jag vill väldigt gärna ha mattor in i barnrummet, vilket nog kommer som en chock för alla som känner mig då jag överlag inte gillar mattor. I vårt hem på 5 rum har jag och Erik bara två mattor, och dom ligger båda i vardagsrummet. Men trots min personliga åsikt och känsla så känns det tryggt att ha det varmt och mysigt på golvet där barnet kommer krypa omkring. Och visst kommer vi spendera mycket tid ihop där inne, så det är ju bara ett plus om det är bekvämt för båda :)
Fick ett jättebra tips häromdagen att ha en madrass på golvet och en massa kuddar. Det var väldigt smart och tål att tänkas på faktikst. 
 
Men, jag har hittat dom här mattorna på Ikea (återigen) och lånade bilderna från deras hemsida. Vad tror ni? :) 
 
 

Vilken varm dag!

idag är det så galet varmt hemma hos oss i Eskilstuna. Jag satt nyss ute på balkongen och läste lite men fick gå in ett tag för att svalka mig lite, man orkar inte hur mycket värme som helst.
Och att jag dessutom tycker den vanliga temperaturen är varmare än vanligt numera gör det ju inte bättre :) 
 
Idag har jag och Erik haft en riktigt mysig sommardag. Min bror med hans familj kom hit på fika vid 11 tiden och vi fick en chans att bara umgås en stund. Dom hade med sig en hel påse med saker som deras barn inte längre behövde och som vi fick använda till liten. 
TACK! 
Det var kläder, men också några nappar och en såndär fiffig napphållare som man fäster nappen på så den inte åker iväg när bebisen spottar ut den.
En sån hade jag ändå tänkt köpa så det passade perfekt att vi får låna en, då jag inte direkt har hittat några billiga sånna än. Vi kan ju inte veta att liten vill ha napp ens, men ifall att så är det väl bra att vara förberedd. 
 
(Jag måste säga att det verkligen är en stor välsignelse och glädje för oss att ha så mycket människor i vår närhet som vill och kan bidra med saker till oss. För bara någon dag sedan kom Eriks pappa över med en påse blandade saker, lite kläder också men även en hel påse blöjor och annat. Det tas verkligen emot tacksamt)
 
Vi passade på att låna hans grabb sen någon timme, var ute och matade ankorna och fikade på ett jättemysigt cafe här i stan som heter lilla tuppen. Jag har alltid älskat att umgås med barn och jag ser verkligen fram emot att få fortsätta umgås med mina syskonbarn, fast tillsammans med deras kusin i höst. Om jag fick välja mellan att umgås med vuxna eller barn finns det ingen tvekan för mig. Barn är ärliga, härliga, snälla, roliga, kreativa och dom ser inte nederlag eller det omöjliga som vuxna gör. Dom har fortfarande inte upptäckt allt det finns att upptäcka och dom glädjer sig fortfarande över minsta lilla upptäckt. 
Egentligen tycker jag vi också fortfarande borde leva så, vuxna också. 
 
Jag ska försökta ta mig ut på balkongen en sväng till men önskar er alla en bra dag så länge!
Kram / J
 
För övrigt, hittade den här på ikeas hemsida också. Visst var den otroligt söt? Det är ett badlakan som man ska svepa in bebisen i. 
 
 

vecka 27

Idag gick jag in i vecka 27. Just nu känns det som att veckorna går rätt fort. Vecka 30 har för mig varit en mäktig siffra, då känns det verkligen som att man är på gång och att barnet faktiskt skulle kunna komma inom en snar framtid. Och nu är vi snart där. Det är ju helt galet spännande egentligen.
 
 
Följande information är hämtad ifrån http://www.gravid.se/
 
"Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedelDin mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.
Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade. 
 
Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildasNu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln."
 
 
 
Såhär ser jag ut idag, vecka27. Tycker inte att bilderna gör mig rättvisa då jag ibland känner mig mycker mer gravidig runt magen om ni förstår vad jag menar, men så här är det. Där inne gömmer sig liten någonstans :) 

inredning i barnrummet

Erik och jag har ju funderat lite på hur vi kan göra om i barnummet så att det ser sådär mysigt och inbjudande ut som vi vill att det ska göra när barnet kommer. Vi är väl medvetna om att ett barn inte egentligen behöver ett eget rum på en gång, men vi har möjligheten just nu och det känns mysigt att få spendera tiden man har till att ändå jobba med det. :) Och så har man det ju gjort, dessutom. 
 
Ett problem är att vi bor i en hyresrätt, så vi får inte göra om hur mycket vi vill. Dessutom är flera väggar i varje rum betong, så det är inte heller så lätt att spika upp saker på väggarna hur man vill. Det är i sånnahär stunder man vill ha hus! Helt ärligt satt faktistk Erik och jag och tittde på hus för bara någon dag sedan, men man får ta allt ett steg i taget. Nu är det barnet som ska komma och känna sig älskat först och främst. Vi har gott om tid att skaffa hus sen :)
 
Hur som helst så kom Erik på en smart grejj som vi ska förska fixa till barnrummet. Då vi inte hur enkelt som helst får måla om därinne, så tänkte vi att det kunde bli lika snyggt om man fäster upp tyger på väggarna. Dessutom är det ju lättare att ta bort om man skulle vilja ändra sig sen också. 
Vi har hittat två tyger från http://www.ikea.com/ som vi tror skulle passa bra :)
 
 
vad tror ni? :) Dom kändes rätt så barnsliga och bra tyckte vi. 
 

Kramp i vaderna

Har haft lite halvsvårt att sova ibland på grund av olika saker under gravidtiten so far. Det har varit drömmar som väckt mig, toalettbesök eller ont i ryggen. Det har hittills inte varit så farligt iallafall och det känns jätteskönt :)
De senaste nätterna har jag däremot vaknat av kramp i vaderna flera gånger. det värsta tycker jag inte är själva krampen, utan hur det känns dagen efter. Idag tillexempel, gör det ont när jag går på benet. 
Jag har läst på lite kring detta och det här stod på http://www.minbebis.com/
 
" Förutom alla andra graviditetskomplikationer som du stöter på när du är gravid kan du dessutom uppleva att du får kramp i vaden oftare. Detta beror på att graviditetshormonerna gör att kalciumomsättningen i kroppen ökar.
Kalcium har en central betydelse för musklernas förmåga att dra ihop sig och arbeta normalt.  Om du får kramp ska du prova att töja muskeln. Det gör du genom att sträcka benet samtidigt som du drar tårna mot ansiktet. Du kan även göra denna töjning i förebyggande syft.

Så kan du undvika kramp

  • Töj och massera spända muskler
  • Drick regelbundet - dålig vätskebalans kan orsaka kramper
  • Använd stödstrumpor - finns bland annat att köpa på apoteket
  • Använd bra och stabila skor på dina fötter "

Vaggan är på plats!

 
Erik och jag har börjat fixa lite mer i lägenheten nu inför att liten kommer, och igår ställde vi äntligen in vaggan i sovrummet. Vi målade om byrån bredvid vit så att allt skulle passa bättre ihop och det ser verkligen fint ut :) 
Jag älskar vaggan! Den är lånad av Eriks styvmamma som använda den när hon själv var liten. Det känns mycket härligare att få använda något som redan har använts på något sätt. Det är som att det redan har bott en massa drömmar och längtan i träet på den och nu är den redo för nya drömmar. Den är van, den vet hur man vaggar små barn till sömns och tröstar dom. Träet är liksom lite slitet men det gör inget. Det gör det hela så mycket levande på ett annat sätt. 
 
Nu kan jag bara ligga i sängen och titta på den och längta. Längta så fruktansvärt mycket.
 

100 dagar kvar...

Idag är vi inne på sista dagen med tresiffrig väntan på liten. 
Vi pratade om det Erik och jag idag när vi var ute, hur tiden som är kvar delvis känns jättelång och delvis jättekort.
På ett sätt bara längtar jag efter att få hålla liten i mina armar, kramas och pussas och värma och ta hand om som en mamma ska göra. 
Och på ett sätt förstår jag redan nu att jag kommer sakna att vara gravid. Jag kommer sakna sparkarna, väntan, förväntan och den där stoltheten man kan känna när man är ute på stan och vet att alla ser att man bär på ett barn. Alla ser att man har ett mirakel inom sig.

Trots det så är glädjen över att snart få ha liten här större. Och nu är det bara 100 dagar kvar! 




Vecka 26

Är på läger så har lite svårt med tid och möjlighet för bloggande, men en liten uppdatering om läget iallafall. Magen växer så den knakar och jsg hänger inte riktigt med!