Cykeln - min bästa vän

Sedan jag fick foglossning för rätt så länge sedan ändå har det varit svårt att gå för mig. Jag har kämpat på rätt envist och fortsatt gå till jobbet, med kryckor, och eftersom vi inte har någon bil så är det ju gång som är alternativet om man ska någonstans. 
Nu går det däremot inte längre. En kortare promenad gör för ont för att kunna gå utan att hålla sig i något. 
 
Därför blev jag väldigt tacksam när min man spenderade 2 dagar med att laga upp och fixa min cykel, som nu fungerar och har blivit typ min bästa vän. 
Från att inte ha kunnat och orkat röra sig någonstans alls typ, kan jag nu ta mig dit jag vill utan problem. Det känns inte ens i bäckenet, det är helt otroligt. 
 
Så tack cykeln för att jag fick lite rörlighet tillbaka. Och tack Erik att du lagade den! 

Vecka 15

I fredags gick jag och Liten in i vecka 15, och här är lite av vad som händer just då:
 
"Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom. 

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen. 

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska."
 
 

Switched at birth

Switched at Birth (2011) Poster
 
Jag vet inte hur mycket tid jag kommer spendera hemma om allt fortsätter som det gör just nu, men jag antar att det kan bli en del så jag har ägnat en liten stund ikväll åt att hitta något göra att göra ensam, något jag generellt har väldigt svårt för. Jag gillar inte att vara ensam. 
Jag hittade iallafall den här serien och den var helt underbar. Lite lagom känslig för mig just nu - om jag kan gråtat till mästerkock liksom. 
Kan bara rekomendera den. Sök upp den, och börja titta! tv

Torsdag 24/4 - Foglossning och huvudvärk

Just nu ligger jag i soffan hemma och ser på nyhetmorgon. Jag borde vara på jobbet som man är vid den här tiden på dygnet, men det är jag inte.
Jag har ju haft påsklov hela förra veckan, vilket var underbart skönt, så jag har bara jobbat i två dagar den här veckan. Ändå är min kropp helt slut. Det är som att jag har noll kraft, somjag bara känner hur jag håller på att tappa alla mina kroppsdelar och falla ihop typ.
Det är svårt att förklara på någt trevligare sätt.
Igår fick jag ett helt underbart trötthetsutbrott. Jag skulle bara sova lite, typ en timme, under tiden som Erik arbetade i kyrkan med ungdomarna. Men efter 2 timmar kom jag knappt upp ur sängen. Väl uppe mådde jag så illa att jag inte hade någon lust att äta middagen som jag glömt göra ( Klockan var alltså 20:30 då) men jag tvingade i mig 2 piroger. (Väldigt nyttigt...)
Sedan skulle jag jobba, undet tiden som jag såg på det där underbara programmet när mästerkockarna helt plötsligt har blivit små barn som ska tävla.
Det gick ju inte alls! Jag bara grät. Barnen var så söta, och snälla, och dom grät, och dom sötaste åkte ut och allting var hemskt...
 
Så nu har jag lite motvilligt sjukskrivit mig de två resterande dagarna på veckan. Och precis som igår vaknar jag upp med denna foglossning och dessutom en huvudvärk på det eftersom jag grät hela kvällen  igår.
 
Dagens stora ljuspunkt är iallafall att jag väntar på att barnmorskan ska ringa upp mig. Jag insåg under lovet att jag har ett väldigt lågt blodtryck, jag låg på 95/62 när vi tog det hos mamma. Jag gissar att det kan vara lite bidragande till denna enorma trötthet och kraftlöhet i kroppen så jag hoppas samtalet kan ge lite positiva framsteg :)
Och just det, idag ska Erik ta sin första körlektion. :) stora plus då!
 

Glad Påsk!

 
Jag och min man bestämde oss för att vi inte orkade hålla det hemligt längre. Jag menar, hur länge kan man hålla en sån här hemlighet hemlig egentligen? Jag känner mig otroligt stolt som jag har gjort det såhr länge ändå. 
Så, i lördags, på självaste påskafton och allting, så gick meddelandet ut på facebook. Meddelandet man väntat som en tok efter att få skriva. Meddelandet där man beskriver att det bästa som kan hända en människa har hänt oss.
Vi ska bli föräldrar.
Responsen var tycker jag helt otrolig! Massor med människor skrev grattis och andra fina ord och jag fick kontakt med vänner jag inte talat med på länge. Det känns bra. 
 
Så, förhoppningsvis betyder det att det blir mer fart på bloggen. ( Då jag vet att fler kommer kunna läsa den) 
och att den blir lite snyggare. 
 
Glad påsk alla vänner! 
Kram / Johanna och liten 
 
 
 
 
 
 
 
 

sjukgymnast

Så, nu har jag äntligen haft mitt beskök hos sjukgymnasten. Jag har ju länge haft ont i ryggen och bäckenet, sedan typ vecka 6, och jag anade redan att det var foglossning. Tros de var det skönt att få göra besöket hos sjukgymnasten och se vad dom säger och vad diagnosen är. Så det liksom inte bara är jag som hittar på en massa sympton eller så. 
Och nej, det hade jag ju verkligen inte gjort. Sjukgymasten var jättetrevlig, och sa väl kortfattat att man kunde ha ont på 3 ställen i bäckenet och jag hade ont på alla 3. 
Jag fick lite tips på olika övningar jag skulle försöka göra hemma, samt tid för bassäng gympa om jag ville testa det. Jag skulle fortsätta använda mina kryckor som jag redan hämtat ut samt stödbältet. Jag fick inte heller längre gå till jobbet, utan hon ville att jag skulle börja ta bussen eller cykla. Vi få väl se hur det går. 
 
Sjukgymnasten hänvisade också vidare mig till en läkare för att samtala om sjukskrivning. På henne lät det som att det skulle gå enkelt för mig att bli sjukskriven om jag ville, för jag hade redan så pass ont och kommer förmodligen få mer ont ju tyngre barnet blir. Känner själv att en sjukskrivning på sätt och vis skulle vara väldigt bra, så får se hur det blir. Har faktiskt redan ringt min barnmorska som ska kalla mig till en läkartid så fort hon får någon ledig.
 
Ha det så bra i solen så länge
Kram
/Johanna fogl

Längesedan och mycket har hänt...

Det var riktigt längesedan jag skrev något här på bloggen och det beror helt på min trötthet. Det är egentligen ingen ursäkt, det går snabbt att till och med använda mobilen för att skriva ett inlägg, men ändå finner jag mig för trött för det hela tiden.
Just nu finner jag mig för trött för allting hela tiden. 
Det är något av det som jag finner mest frustrerande, att inte orka göra saker jag tycker om att göra längre. Jag jobbar heltid som lärare, och det känns som att det tar ut all min kraft. 
 
Jag har också upptäckt att jag har foglossning. Det gör ju inte tröttheten direkt bättre, är jag rädd. Jag har fått tag i ett bälte samt kryckor som jag kan använda, och den 11 April har jag tid hos sjukgymnasten så jag hoppas vi kan lösa det på något sätt så det blir lindrigt. Främst mår jag dålig i veckorna, när jag jobbar,så min hemliga dröm är att kunna få en sjukskrivning under graviditeten så jag slipper må såhär. Samtidigt är det barn jag jobbar med, och do vill jag inte lämna hur som helst, så det är inte lätt....
 
Jag har berättat på jobbet också. Rektorn tog det mycket bra och gratulerade mig. De övriga kollegorna var som jag väntat mig lite delade i sina uppfattningar om det hela. Några blev jätteglada och har pratat med mig mycket om det sedan dess, samtidigt som andra blev märkbart stressade och redan har börjat fundera på hur dom ska överleva hösten med "det här problemet" också. Jag försöker att inte tänka på det utan tänka på hur underbart det här är för mig och min man, men visst känns det lite tråkigt.
 
Jag får inte heller glömma bort att skriva att det är underbart, För det är det. Jag är redan inne i 11 veckan och inom mig växer mitt barn, liten, och jag bara längtar tills magen blir lite större så man får skrika ut nyheten till alla och tills man en dag får bära honom (eller henne) i famnen. Och förklara sin kärlek på riktigt.
 
Det blev ett rätt långt inlägg men det sammanfattar nog lite kort vad som har hänt för mig och liten under tiden vi vilat från bloggen. Det tar inte lika lång tid till nästa inlägg.
 
Kram / Johanna och liten